Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2018 07:19 - БАБАХАК
Автор: veninski Категория: Изкуство   
Прочетен: 16974 Коментари: 48 Гласове:
42

Последна промяна: 07.02.2019 05:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Един разказ по действителен случай, включен в най-новата ми книга „Прекършена севда“, която ще излезе в началото на новата 2019 год. 

 

 

 

 

БАБАХАК

В памет на Усин Керим

 

Бабахак - неписан закон,

страшен закон,

бащин закон,

бабахак.

Кемал беше от тия люде, дето въобще не се питаш какъв е - що е, а направо му отдаваш почитта си, без даже да ти я поискал. Вярно е, че не подминаваше петък без да коленичи редом до другите агалари в джамията, ама той нямаше грях за тая работа, защото на дедите му бяха турили насила чалми.

И понеже нито той, нито другите потурнаци бяха помирисвали Анадола, само по дрехите им личеше, че са турци. Ни езика знаеха като хората, ни песните, а табиетите1 им бяха дотолкоз объркани, че да се чудиш агарянин, нашенец или циганин е насреща ти…

Въпреки туй поопознаеш ли Кемал, си викаш, че и в Стамбул да му бе хвърлен пъпа, пак щеше икрам2 да му даваш. И как няма да му даваш, когато той беше челяк, който въобще не се назлъндисваше да ти даде рамо, имаш ли зор – и пари на ръка ще ти наброи, и с акъл ще те подпомогне, а когато пък се наложеше и от свои ще те отбрани. Ей такъв беше – адамлия.

Сигурно и затуй, когато са му дали името, са го нарекли Кемал (съвършен).

Няма да повярваш, ама и той имал да тегли3. И то не подир идването на казаците, а баш когато бе на  власт, макар да беше един от най-заможните и думата му се чуваше и извън Павелско.

А завалията тегли, защото близък челяк му заби нож в гърба...

Как се случи това ли?

Щерка му – Несрин4, бе най-личната хубавица в селото, искаха я всички ергени до един. Нямаше даже българин, който да не се захласне по нейната хубост. С каквото и да се нагиздеше, все си бе каматна.

Да, ама насетне стана ачик-ачик, че отвътре не била толкоз каматна…

Когато се зажени, очите ѝ се спряха върху Адем, синът на Мехмед ага. И както си му е адетът5, агата се вдигна и отиде при адамлията да пита ще му даде ли Несрин за снаха. Двамата първенци седнаха на чардака на сайбията хем да си кажат приказката, хем и да сръбнат алатурка.

Макар че по онова време бащите се разбираха, без даже да питат младите, щом чу за какво е дошъл, Кемал отиде в стаята на момата и взе да я разпитва. Когато стана от ясно по-ясно, че е хвърлила мерак на Адем, той се върна на чардака и рече:

- Несрин ще бъде твоя снаха, Мехмеде – зарече се той, сетне се разбраха за откупа, чеиза, женитбата, а след туй се разделиха по живо по здраво.

Не мина и година и двамата селски първенци им вдигнаха сватба за чудо и приказ, а неделя подир нея ги проводиха на Барон Хиршовата железница, която везирите на султан Абдул Азис6 сефтосаха по-рано.

Един понеделник сабахлен младите – нагиздени от главата до нозете – яхнаха един черен ат и полека- лека хванаха пътя за Филибе. На гарата оставиха коня на сеизина7, който ги съпровождаше, и зачакаха трена.

Додето видят пушека му, бяха по-нетърпеливи и от деца. Ама те си бяха и деца – Несрин скоро щеше да прекрачи шестнайсет, а Адем подкарваше двайсет.

Затуй и преливаха от драгост, че щяха да идат с железница до Търново Сеймен8 – един немислим блян за оная небивала немотия, когато по всички друмища на падишаха се бродеше все пеша или с магаре...

Хеле по едно време влакът се зададе и двамата павелски младоженци, по-благати от всякога се качиха в купето. Ама всичко е било до време... 

До Хаджѝ Елис9 бяха сами и им беше от хубаво по-хубаво, но - не щеш ли - щом тренът спря, при тях се качи някакъв турски офицер с тънки мустачки.

И още не бе седнал на мястото си и взе, че си показа рогата – тъй се загледа в Несрин, все едно ще я купува… Като се нагледа, чапкънинът му с чапкънин, едвам-едвам отмести очи от нея и попита мъжа ѝ:

- Бу кадън сенин му? (Тази жена твоя ли е?)

Както се очакваше, Адем – също като събратята си в Павелско - поназнайваше малко турски, та додето разбере какво го питат, се позабави.

- Моя е – отвърна накрая той и целият  светна от кеф.

- Твоя е, но ще стане моя! – каза най-неочаквано натрапникът.

Очите на младоженеца се наляха с кръв и макар че офицеринът бе десетина години по-голям, а отвън го вардеха четирима аскери, рипна отгоре му.

- Твойта мама!

- Чакай бе, серсем! – нахвърлиха се върху него войниците и въпреки че Адем не им се даде лесно, те скоро го укротиха и го напъдиха извън вагона…

Какво стана насетне в купето, как я залъга онзи, горкият младоженец тъй и не разбра, ала щом тренът закова спирачки в Търново Сеймен, той видя жена си да върви под ръка с оня с мустачките...

 А завалията нищо не можеше да направи, щото подир тях крачеха аскерите, които го умириха. Добре, че като слезе на перона, разбра поне кой е айдукът, дето го остави гол като пушка.

Сетне на един дъх се прибра в Павелско. 

Когато се разчу какво е станало, людете вкупом се наежиха, а някои по делии почнаха да правят даже кроежи за отплата.

Най-много от всички в селото се докачи Кемал. И имаше право. Клетият баща беше дал дума Несрин Мехмедова снаха да стане. А тя каква излезе...

Място не можеше да си намери горкият човечец, задето оня му лепна тая дамга. И как да си намери, когато открай време се знае, че резилът не се умива с калъп сапун…

Затуй реши давия10 да води, белким надбори тоя тепегьоз. И в уречения ден слезе до Филибе, като се уповаваше, че нещата могат да се пооправят малко от малко.

Да, ама когато накрая кадията11 си каза тежката дума, която – да си кажем правичката – бе наистина справедлива, и като видя с очите си какво се случи  подир това, Кемал не можеше да повярва.

Какво реши кадията ли?

Обърна се към Несрин и рече:

- С кого рачиш да делиш софра и креват?

Пакостницата погледна първом към бубайко си, сетне погледът ѝ се позапря на

Адем, подир което тя тръгна към онзи…

Щом видя кого избра, съсипаният човек изчака да излязат отвън, после отиде при офицерина и без да бърза му рече:

- Бабахак12 не ща! – след туй извади камата си от силяха и я заби с все сила в гърдите му…

На щерка си дума не продума, само я изостави насред мегдана…

А я изостави, щото друго не можеше да ѝ стори, че нито Мохамед, нито друг Бог ще е каил да ти прости греха, затриеш ли туй, дето си отгледал…

Насетне когато от чаршията се зададоха двама забити13, Кемал хич не се чуди, а се запъти право към тях.

 

Васил Венински

 

 

__________________

1 табиет (ар.) - обичай

2 икрам (тур. от ар.) – почит, уважение

3 По данни на Панайот Серкеджиев, роден през 1859 г. в Павелско.

4 Несрин – дива роза

5 адет - обичай

6 Противоречив османски  султан  (1857-76) , който легитимира българската църква, но подтвърждава и смъртната присъда на Васил Левски.    

7 сеизин (тур.) – коняр (у някого)

8 Търново Сеймен – турското име на Симеоновград 

9 Хаджи Елес – турското име на Първомай

10 давия (тур.) – дело, съдебен процес

11 кадия (тур.) – османски съдия

12 бабахак - правото на бащата на момичето да го продаде при женитба

13 забит(ин)  (тур.) – стражар в османската империя

 




Гласувай:
42



1. barin - Здравей, veninski. Отдавна не си ...
18.12.2018 07:31
Здравей, veninski. Отдавна не си публикувал. Интересен разказ с пояснения под него.
Поздрави!
цитирай
2. veninski - Здравей, veninski. Отдавна не си ...
18.12.2018 07:34
barin написа:
Здравей, veninski. Отдавна не си публикувал. Интересен разказ с пояснения под него.
Поздрави!

Здравей, приятелю! Прав си, отдавна не съм публикувал, но имах причини. Радвам се, че се отби и прочете! Поздрави от Родопите!
цитирай
3. анонимен - Здравей, Венински!
18.12.2018 08:04
Много човешки са твоите разкази!Поздрави!
цитирай
4. veninski - Много човешки са твоите разкази...
18.12.2018 08:09
sevt9 написа:
Много човешки са твоите разкази!Поздрави!

Сполай ти, приятелю! Удоволствието е изцяло мое. Поздрави и от мен!
цитирай
5. wonder - Венински, липсваше! Ти си омаен ...
18.12.2018 09:39
Венински, липсваше! Ти си омаен разказвач и ни връщаш към корените с толкова хубост и обич. Тази разказ може да има продължение.
Чудесно е, че си го посветил на Усин Керим:

"От жал по живите лъчи
шептят и тръпнат дървесата
и в старата гора звучи
до днес нечувана соната.

Клавиши са и стрък, и лист,
обвили стръмните баири.
Като изкусен пианист
по тях дъждът неспирно свири."
цитирай
6. veninski - Венински, липсваше! Ти си омаен ...
18.12.2018 09:44
wonder написа:
Венински, липсваше! Ти си омаен разказвач и ни връщаш към корените с толкова хубост и обич. Тази разказ може да има продължение.
Чудесно е, че си го посветил на Усин Керим:

"От жал по живите лъчи
шептят и тръпнат дървесата
и в старата гора звучи
до днес нечувана соната.

Клавиши са и стрък, и лист,
обвили стръмните баири.
Като изкусен пианист
по тях дъждът неспирно свири."

Благодаря ти, приятелко стара! И ти ми липсваше... Радвам се, че хареса тази авелзаманска родопска история! За мен е чест! Светли и благословени коледни и новогодишни празници!
цитирай
7. valdor1355 - Добре се завърнал след три години и ...
18.12.2018 13:22
Добре се завърнал след три години и половина, Венински. Присъствието ти в блога днес е най- приятната изненада за мен от много време до сега. :) Разказът ти както винаги е напоен с чувство, което само ти можеш да въплътиш в героите си. Поздрави на мистичните Родопи.
Бъди здрав и ни посещавай по- често! :)
цитирай
8. veninski - Добре се завърнал след три години и ...
18.12.2018 13:54
valdor1355 написа:
Добре се завърнал след три години и половина, Венински. Присъствието ти в блога днес е най- приятната изненада за мен от много време до сега. :) Разказът ти както винаги е напоен с чувство, което само ти можеш да въплътиш в героите си. Поздрави на мистичните Родопи.
Бъди здрав и ни посещавай по- често! :)

Добре заварил, valdor1355! Радвам се, че не само ме помниш, ами съм и повод за приятни чувства от много време насам. Благодаря ти! От сърце. Желая здраве, обич у успехи! Поздрави най-близките си люде! От мен и от планината.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
18.12.2018 14:38
Усети се липсата ти!
На великолепният автор на родопски истории, предавани като от свидетел на ставащото!
Ще се радвам ,това да не е инцидентно, а да продължиш!

Хубав ден!
цитирай
10. misteriavechna - Привет, разказвачо!
18.12.2018 15:22
Фактът че историята е посветена на някого подсказва, че не е измислена. Прочитайки разказа я изживях, като истинска случка. Наваляхаме ме хиляди въпроси и размисли, хубавото тук, е че може да се попита авторът за личното отношение към постъпките на героите му.
Главният герой е този тип хора, които изключително почитам и почти боготворя. Но в мен възниква противоречието, дали отмъщението е заслужено. Дали той самият няма вина, възпитавайки щерка си да избира мъж, както се избира рокля? Обичта към любимата му дъщеря, я е научила да получава наготово, най- доброто, без да е наясно с цената и отговорностите.
Много ще съм Ви благодарна, да споделите личното си отношение към прекрасно разказаната история.
цитирай
11. veninski - Усети се липсата ти! На велико...
18.12.2018 15:38
leonleonovpom2 написа:
Усети се липсата ти!
На великолепният автор на родопски истории, предавани като от свидетел на ставащото!
Ще се радвам ,това да не е инцидентно, а да продължиш!

Хубав ден!

Сполай ти, приятелю! Радвам се, че си тук! И аз се надявам да продължа да публикувам в Блог бг. Бъди жив и здрав! В новата книга има изненада и за теб... Поздрави от Родопите!

цитирай
12. veninski - Фактът че историята е посветено на ...
18.12.2018 15:54
misteriavechna написа:
Фактът че историята е посветено на някой подсказва, че не е измислена. Прочитайки разказа я изживях, като истинска случка. Наваляхаме ме хиляди въпроси и размисли, хубавото тук, е че може да се попита авторът за личното отношение към постъпките на героите му.
Главният герой е този тип хора, които изключително почитам и почти боготворя. Но в мен възниква противоречието, дали отмъщението е заслужено. Дали той самият няма вина, възпитавайки щерка си да избира мъж, както се избира рокля? Обичта към любимата му дъщеря, я е научила да получава наготово, най- доброто, без да е наясно с цената и отговорностите.
Много ще съм Ви благодарна, да споделите личното си отношение към прекрасно разказаната история.

Привет, misteriavechna! Посветих тази авелзаманска история на един голям български поет, който наистина го заслужава. Друг е въпросът дали моето разказче е на нивото на неговите гениални стихотворения... Иначе се надявам на теб наистина да ти е харесало. Колкото да твоя въпрос, сигурен съм, че като го прочетеш няколко пъти и обърнеш внимание и на най-дребните детайли от него, ще разбереш и моя отговор. Благодаря ти, че се отби и прочете! Поздрави от Родопите!
цитирай
13. katan - Добре си се завърнал, Васко!
18.12.2018 16:32
Много драго ми стана като видях, че има нещо ново при теб!
Липсваше неимоверно на мен и на блога като цяло!
Икрам или ихтибар, както казваха баба и дядо ти давам и за този разказ и за новата книга, която ще е продължение на другите. Личи по този разказ.
Мъка е да ти сменят името, но още по-голяма е да ти сменят вярата.
Сега не е така. Сами си сменят и вяра и име и табиет...
Прочетох разказ ти на един дъх, както всички други до сега.
Преживях с младите очакването и радостта им от трена!
Но все бях нащрек за лошото, което ни подсказа, че предстои.
Не закъсня.
Какво са си говорили Несрин и турския офицер ще разберем в продължението, което надявам се предстои.
Кемал е измил честта си, достойнството си и сам се е запътил към забитите.
Това се очаква от един родопчанин, независимо от вярата.
Истината ще дойде в продължението, което се подусещам какво ще е.

Благодаря ти за разказа, Васко!
Твоят стил и език ме връщат при корените ми и ми припомнят много отминали истории.
Сполай ти, приятелю!
цитирай
14. veninski - Много драго ми стана като видях, че ...
18.12.2018 17:12
katan написа:
Много драго ми стана като видях, че има нещо ново при теб!
Липсваше неимоверно на мен и на блога като цяло!
Икрам или ихтибар, както казваха баба и дядо ти давам и за този разказ и за новата книга, която ще е продължение на другите. Личи по този разказ.
Мъка е да ти сменят името, но още по-голяма е да ти сменят вярата.
Сега не е така. Сами си сменят и вяра и име и табиет...
Прочетох разказ ти на един дъх, както всички други до сега.
Преживях с младите очакването и радостта им от трена!
Но все бях нащрек за лошото, което ни подсказа, че предстои.
Не закъсня.
Какво са си говорили Несрин и турския офицер ще разберем в продължението, което надявам се предстои.
Кемал е измил честта си, достойнството си и сам се е запътил към забитите.
Това се очаква от един родопчанин, независимо от вярата.
Истината ще дойде в продължението, което се подусещам какво ще е.

Благодаря ти за разказа, Васко!
Твоят стил и език ме връщат при корените ми и ми припомнят много отминали истории.
Сполай ти, приятелю!

Хееей, Катя! И ти ми липсваше, приятелко свидна! Истински се радвам, че намина през моята виртуална къщичка /мислех, че е обрасла със забрава/! И не само намина, но и по всичко личи, че авелзаманската ми история допадна на твоя натюрел и докосна корените ти... Благодаря ти от дъното на душата си! Надявам това разказче да не е последната ми проява в този сайт. Иначе историята, която е по действителен случай свършва до тук... Какво е твоето продължение? Поздрави от Павелско!
цитирай
15. katan - 14. veninski - Много драго
18.12.2018 19:14
Не мисля, че това е краят на историята. Не е в реда на авелзаманската традиция.
Така разказът остава с отворен край.
Имам предположение за продължението, но ще го запазя за сега. Може и да не съм права. И все пак ми се иска да съм права!
Все пак тя е бабахак и дадена на Адем по нейна воля ...
Не ме връщай при "Извора на Белоногата". Има нещо подобно - сянката на Гергана е вградена в строежа на чешмата, а Несрин дали не се е "предала" сама, за да спаси Адем?
Може би историята мълчи за продължението, защото са дошли други години и събития и това е потънало в забрава ...
цитирай
16. veninski - Не мисля, че това е краят на истор...
18.12.2018 19:17
katan написа:
Не мисля, че това е краят на историята. Не е в реда на авелзаманската традиция.
Така разказът остава с отворен край.
Имам предположение за продължението, но ще го запазя за сега. Може и да не съм права. И все пак ми се иска да съм права!
Все пак тя е бабахак и дадена на Адем по нейна воля ...
Не ме връщай при "Извора на Белоногата". Има нещо подобно - сянката на Гергана е вградена в строежа на чешмата, а Несрин дали не се е "предала" сама, за да спаси Адем?
Може би историята мълчи за продължението, защото са дошли други години и събития и това е потънало в забрава ...

Дали "Бабахак" има продължение ще се разбере в петата част от петологията за турското робство... В четвъртата няма. Благодаря ти, Катя!
цитирай
17. donchevav - Добре дошъл, скъпи Васко! Не знам ...
18.12.2018 19:24
Добре дошъл, скъпи Васко! Не знам защо си си мислел, че името ти, блогът ти, сладките ти авелзамански истории могат да бъдат забравени!
Много липсваше - сякаш нещо светло си отиде, когато прекрати активността си, защото публикациите ти бяха нещото, което ни пречистваше. Но това не означава, че сме те забравили - аз поне често се връщах към твоите книги и постинги, към невероятните ти герои с техните горди характери и силни, романтични страсти, към сладкодумно разказаните истории, будещи сладка носталгия по старите нрави и размисъл за вечните ценности, които хората от Родопа, въпреки тежката си съдба, успяват да пренесат през времето.
И да кажа, че се радвам на появата ти, е слабо - щастлива съм, обнадеждена съм за Блог.бг, щом ти отново си решил да публикуваш тук. Защото това, което пишеш, диша мъдрост и справедливост -облъхнато е с много болка, но и с топлина, с вяра в човещината. Адамийство ли да го нарека, адамджилък ли - не знам, но го усещам у всичките ти герои - и това ме зарежда.
Така възприех и новия ти герой Кемал - лично на мене продължение не ми трябва - каквото е имало да става, е станало, другото са подробности. Възхити ме начинът, по който ни го представяш - твоето умение едновременно да типизираш и индивидуализираш характерите, проникновеността, с която вникваш в постъпките на героите си, дълбокият психологизъм... много са нещата, които правят начина ти на разказване запомнящ се и неповторим.
От сърце желая успех на новата ти книга - и разбира се, с нетърпение чакам своята първа лична среща с нея:)))
Поздрави с пожелание за весели и щастливи рождественски празници!
цитирай
18. katan - 16. veninski - Не мисля, че това е краят
18.12.2018 19:28
Все пак сигурно ще изляза права, макар и в петата част от петологията за турското робство.
Много ми се иска да е така! Първа севда не се прекършва с един разговор.
Това е истинска история и не ми се иска да насилвам събитията и автора:) да промени действителността.
Поздрави, Васко!
цитирай
19. veninski - Добре дошъл, скъпи Васко! Не знам ...
18.12.2018 19:29
donchevav написа:
Добре дошъл, скъпи Васко! Не знам защо си си мислел, че името ти, блогът ти, сладките ти авелзамански истории могат да бъдат забравени!
Много липсваше - сякаш нещо светло си отиде, когато прекрати активността си, защото публикациите ти бяха нещото, което ни пречистваше. Но това не означава, че сме те забравили - аз поне често се връщах към твоите книги и постинги, към невероятните ти герои с техните горди характери и силни, романтични страсти, към сладкодумно разказаните истории, будещи сладка носталгия по старите нрави и размисъл за вечните ценности, които хората от Родопа, въпреки тежката си съдба, успяват да пренесат през времето.
И да кажа, че се радвам на появата ти, е слабо - щастлива съм, обнадеждена съм за Блог.бг, щом ти отново си решил да публикуваш тук. Защото това, което пишеш, диша мъдрост и справедливост -облъхнато е с много болка, но и с топлина, с вяра в човещината. Адамийство ли да го нарека, адамджилък ли - не знам, но го усещам у всичките ти герои - и това ме зарежда.
Така възприех и новия ти герой Кемал - лично на мене продължение не ми трябва - каквото е имало да става, е станало, другото са подробности. Възхити ме начинът, по който ни го представяш - твоето умение едновременно да типизираш и индивидуализираш характерите, проникновеността, с която вникваш в постъпките на героите си, дълбокият психологизъм... много са нещата, които правят начина ти на разказване запомнящ се и неповторим.
От сърце желая успех на новата ти книга - и разбира се, с нетърпение чакам своята първа лична среща с нея:)))
Поздрави с пожелание за весели и щастливи рождественски празници!

Скъпа, Вени! Остави ме без думи... Как добре си служиш с тях! Докоснаха ме... БЛАГОДАРЯ ТИ, ПРИЯТЕЛКО!!! Светли и благословени празници! Прегръщам те!
цитирай
20. veninski - Все пак сигурно ще изляза права, ...
18.12.2018 19:34
katan написа:
Все пак сигурно ще изляза права, макар и в петата част от петологията за турското робство.
Много ми се иска да е така! Първа севда не се прекършва с един разговор.
Това е истинска история и не ми се иска да насилвам събитията и автора:) да промени действителността.
Поздрави, Васко!

Първа севда се прекършва с действия... срещу нея. Поздрави, скъпа Катя!
цитирай
21. bgwest - Поздрави и от мен. Радвам се, че си ...
18.12.2018 19:39
Поздрави и от мен.
Радвам се,че си тук отново.
Липсваха ми разказите ти.
Успех,Здраве и живот ти желая!!!
цитирай
22. veninski - Поздрави и от мен. Радвам се, че си ...
18.12.2018 19:41
bgwest написа:
Поздрави и от мен.
Радвам се,че си тук отново.
Липсваха ми разказите ти.
Успех,Здраве и живот ти желая!!!

Благодаря ти от сърце! Докосна ме... Поздрави от Родопите!
цитирай
23. natali60 - Добре дошъл отново,
18.12.2018 20:01
Васко! Много се радвам на завръщането ти. Поздравления за отново чудесния родопски разказ и успех на новата ти книга!
Светли празници ти желая!
цитирай
24. veninski - Васко! Много се радвам на завръщ...
18.12.2018 20:25
natali60 написа:
Васко! Много се радвам на завръщането ти. Поздравления за отново чудесния родопски разказ и успех на новата ти книга!
Светли празници ти желая!

Благодаря ти, Натали! Радвам се, че се отби в моята къщичка! Светли и благословени празници, приятелко!
цитирай
25. valdor1355 - Не вярвам да има някой, който да те е ...
18.12.2018 20:42
Не вярвам да има някой, който да те е чел и да може да те забрави. :)


цитирай
26. veninski - Не вярвам да има някой, който да те е ...
18.12.2018 20:55
valdor1355 написа:
Не вярвам да има някой, който да те е чел и да може да те забрави. :)



Благодаря ти за оценката, приятелю! Дано си прав!
цитирай
27. inel379 - Каква приятна изненада за Коледа!:)
18.12.2018 23:17
Много ме зарадва твоя пост!
Както винаги провокираш размисъл
с твоите разкази, преливащи от сдържана емоция.
Родопската душа най-добре разбира родопчанина,
който е човек на честта.
Традицията каквото повелява,
на нея той се подчинява.
Не може да се преглътне лековерието,
когато е пренебрегнало доверието.
Независимо от причините,
то повелява разплата,
за да се измие лицето от греха
пред моралния съд на общността.
Независимо каква е вярата,
традицията повелява разплата.
За да имаш очи да си там,
колкото и голяма да е болката в душата
Суровата разплата в защита на
поруганото достойнство е разтърсваща.
В случая парите са без значение.
И много да са ... не струват.
Бабахак работа не върши.
Важна е честта.
Събуди блога с този свой разказ!
Благодаря ти за преживяното с него!
Щастливо посрещане на празниците
с прекрасното си семейство
от вси сърце ти желая!
Поздрави!
цитирай
28. veninski - Много ме зарадва твоя пост! Както ...
19.12.2018 06:35
inel379 написа:
Много ме зарадва твоя пост!
Както винаги провокираш размисъл
с твоите разкази, преливащи от сдържана емоция.
Родопската душа най-добре разбира родопчанина,
който е човек на честта.
Традицията каквото повелява,\
на нея той се подчинява.
Не може да се преглътне лековерието,
когато е пренебрегнало доверието.
Независимо от причините,
то повелява разплата,
за да се измие лицето от греха
пред моралния съд на общността.
Независимо каква е вярата,
традицията повелява разплата.
За да имаш очи да си там,
колкото и голяма да е болката в душата
Суровата разплата в защита на
поруганото достойнство е разтърсваща.
В случая парите са без значение.
И много да са ... не струват.
Бабахак работа не върши.
Важна е честта.
Събуди блога с този свой разказ!
Благодаря ти за преживяното с него!
Щастливо посрещане на празниците
с прекрасното си семейство
от вси сърце ти желая!
Поздрави!


Твоите коментари винаги са ме докосвали... Сполай ти, приятелко! Бог да те благослови! Желая здраве, обич и сбъдване на всички значими за теб мечти! Светли и благословени празници!
цитирай
29. vestavestalka - Поздрави!
19.12.2018 07:51
Като излезе книгата искам бройка.
цитирай
30. veninski - Като излезе книгата искам бройка. ...
19.12.2018 08:12
vestavestalka написа:
Като излезе книгата искам бройка.

Разбира се. Само се обади на "лични съобщения" да уточним адреса. Поздрави и на теб!

цитирай
31. erato7 - Добре дошъл отново, Васе! Радвам ...
19.12.2018 09:25
Добре дошъл отново, Васе!
Радвам ти се!
цитирай
32. veninski - Добре дошъл отново, Васе! Радвам ...
19.12.2018 09:32
erato7 написа:
Добре дошъл отново, Васе!
Радвам ти се!

Добре заварила, приятелко стара! И аз ти се радвам! Поздрави на цялата къща!
цитирай
33. venercheto - здравей
19.12.2018 11:04
и от мен, чичо Васко! Ако може така да те наричам, въпреки че не се познаваме. Толкова е хубаво да те чете човек. Сякаш слуша гласа на голям разказвач, долетял до нас през вековете. Прекрасно и издържано е написано, както винаги, но тази история ... Не изпитвам никакво разбиране към такъв баща, или недай си Боже някакво благоговение. Значи той от злоба, от чист мъжки егоизъм, че НЕГОВАТА дума е станала на две, отнема човешки живот. И съсипва друг - на дъщеря си. Как може такъв човек да буди възхищение у някого?
цитирай
34. avangardi - Благодаря, veninski!
19.12.2018 11:17
Добре си се завърнал, Васко!
Липсваше неимоверно на мен! Благодаря ти за преживяното с разказа!
Пожелавам на теб много щастие, здраве и любов!
цитирай
35. veninski - и от мен, чичо Васко! Ако може така да ...
19.12.2018 15:45
venercheto написа:
и от мен, чичо Васко! Ако може така да те наричам, въпреки че не се познаваме. Толкова е хубаво да те чете човек. Сякаш слуша гласа на голям разказвач, долетял до нас през вековете. Прекрасно и издържано е написано, както винаги, но тази история ... Не изпитвам никакво разбиране към такъв баща, или недай си Боже някакво благоговение. Значи той от злоба, от чист мъжки егоизъм, че НЕГОВАТА дума е станала на две, отнема човешки живот. И съсипва друг - на дъщеря си. Как може такъв човек да буди възхищение у някого?


Добре заварила! Радвам се, че харесваш стила ми на писане. Сполай ти! Колкото до твоето мнение за героя напълно те разбирам. Разни хора - разни идеали е казал един велик български творец и е напълно прав. Благодаря ти от сърце! Бъди жива и здрава! Поздрави!
цитирай
36. veninski - Добре си се завърнал, Васко! ...
19.12.2018 15:49
avangardi написа:
Добре си се завърнал, Васко!
Липсваше неимоверно на мен! Благодаря ти за преживяното с разказа!
Пожелавам на теб много щастие, здраве и любов!


Хей, приятелко стара, добре заварила! Много се радвам, че ме посети! Благодаря ти! От сърце! Желая изобилие от здраве, човешка топлина и обич! Поздрави на семейството и на Стара Загора - моят любим войнишки град!
цитирай
37. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
22.12.2018 10:31
veninski написа:
leonleonovpom2 написа:
Усети се липсата ти!
На великолепният автор на родопски истории, предавани като от свидетел на ставащото!
Ще се радвам ,това да не е инцидентно, а да продължиш!

Хубав ден!

Сполай ти, приятелю! Радвам се, че си тук! И аз се надявам да продължа да публикувам в Блог бг. Бъди жив и здрав! В новата книга има изненада и за теб... Поздрави от Родопите!



С нетърпение очаквам изненадата!

Хубави празници ти пожелавам!
цитирай
38. veninski - Усети се липсата ти! На велико...
22.12.2018 10:43
leonleonovpom2 написа:
veninski написа:
leonleonovpom2 написа:
Усети се липсата ти!
На великолепният автор на родопски истории, предавани като от свидетел на ставащото!
Ще се радвам ,това да не е инцидентно, а да продължиш!

Хубав ден!

Сполай ти, приятелю! Радвам се, че си тук! И аз се надявам да продължа да публикувам в Блог бг. Бъди жив и здрав! В новата книга има изненада и за теб... Поздрави от Родопите!



С нетърпение очаквам изненадата!

Хубави празници ти пожелавам!

Светли и благословени празници, приятелю! Бъди жив и здрав!
цитирай
39. bven - Много трогателен разказ, Василе:)))
24.12.2018 10:28
Историята ни е пълна с легенди за силни мъже и красиви жени. Радвам се, че поспрях при теб.
Весели Коледни празници!
цитирай
40. veninski - Историята ни е пълна с легенди за ...
24.12.2018 12:14
bven написа:
Историята ни е пълна с легенди за силни мъже и красиви жени. Радвам се, че поспрях при теб.
Весели Коледни празници!

Благодаря ти, Татяна! Радвам се, че историйката те докосна. Поздрави на Пловдив! Желая светли и благословени празници!
цитирай
41. tota - Здравей, Приятелю!
27.12.2018 09:53
Радвам се, че си отново тук в блога. Няколко пъти четох новия ти разказ. Трогателна история си ни разказал. Чете се "на един дъх" с интерес към нравите и езика на родопчаните. Добър разказвач си, умело ни пренасяш в онова време, когато за едната чест се е живеело.
Поздрави!
Весело посрещане на Новата 2019 година!
цитирай
42. veninski - Радвам се, че си отново тук в блога. ...
27.12.2018 12:31
tota написа:
Радвам се, че си отново тук в блога. Няколко пъти четох новия ти разказ. Трогателна история си ни разказал. Чете се "на един дъх" с интерес към нравите и езика на родопчаните. Добър разказвач си, умело ни пренасяш в онова време, когато за едната чест се е живеело.
Поздрави!
Весело посрещане на Новата 2019 година!

Здравей, Ати!
Радвам се, че една стара приятелка като теб намина през моята виртуална къщичка! Сполай ти и за добрата дума! Бъди здрава, щастлива и успешна! Нека новата година ти донесе радост, домашен уют и много усмивки! Поздрави на семейството и на Пловдив!
цитирай
43. leonleonovpom2 - Честита Нова Година и честит Имен ...
01.01.2019 18:17
Честита Нова Година и честит Имен Ден, приятелю!
Да е живо и здраво името ти!

Хубава Нова Година ти пожелавам!
цитирай
44. veninski - Честита Нова Година и честит Имен ...
01.01.2019 20:17
leonleonovpom2 написа:
Честита Нова Година и честит Имен Ден, приятелю!
Да е живо и здраво името ти!

Хубава Нова Година ти пожелавам!


Сполай ти, приятелю! Желая здраве, обич и успехи! За много години!
цитирай
45. vmir - Чудесен разказ, прочетох го със затаен дъх и вълнение.
17.02.2019 14:34
Усещатията ми се колебаят между невъзможното и неизбежното. Питам се, ако това изглежда така за забравена епоха, има ли гаранция, че днес сме в по-различна ситуация? А историята изглежда по-жива от днешна.

Поздрави от Люлин планина на Родопите!
цитирай
46. veninski - Усещатията ми се колебаят между ...
17.02.2019 18:50
vmir написа:
Усещатията ми се колебаят между невъзможното и неизбежното. Питам се, ако това изглежда така за забравена епоха, има ли гаранция, че днес сме в по-различна ситуация? А историята изглежда по-жива от днешна.

Поздрави от Люлин планина на Родопите!


Добре дошъл, приятелю!
Радвам, че не си ме забравил! Сполай ти за добрата дума за моето разказче! Иначе историята е жива, защото действително се е случила - 1:1. Забелязал съм, че не една и две стари и прастари историйки, които намирам в пожълтелите страници на Павелско, имат много допирателни с днешната българска даействителност. Поздрави от Родопите!
цитирай
47. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
15.05.2019 08:37
Много силен, мъдър и истинен разказ за честта и достойнството на един баща си сътворил. Хваща те за сърцето!
Поздрави и почитания!
цитирай
48. veninski - 47. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
15.05.2019 09:05
batogo написа:
Много силен, мъдър и истинен разказ за честта и достойнството на един баща си сътворил. Хваща те за сърцето!
Поздрави и почитания!


Сполай ти, приятелю! От дъното на душата си. Желая родопско здраве и дълголетие и много успехи в живота!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veninski
Категория: Изкуство
Прочетен: 1934867
Постинги: 126
Коментари: 7216
Гласове: 161464
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031